Edukacja włączająca jako współczesna wizja edukacji dzieci i młodzieży (dlaczego tak lub „ewentualnie” dlaczego nie?) - Zaorska, Marzenna; Zaorski, Adam (Konteksty Pedagogiczne, 2019)
W tekście została przedstawiona edukacja włączająca w aspekcie wybranych unormowań prawnych, definicyjnych, postulowanych założeń i zakładanych efektów. Podano argumenty przemawiające za wdrażaniem edukacji włączającej oraz czynniki mogące stanowić barierę w działaniach na rzecz praktycznej realizacji idei edukacji włączającej w naszym kraju. Szczególna uwaga jest skoncentrowana na argumentach przemawiających pozytywnie, „za” realizacją i praktycznym wdrażaniem koncepcji edukacji włączającej do polskiego sys¬temu oświaty, ale też obejmuje kontrargumenty świadczące o istniejących barierach wobec analizowanych działań. Podano ponadto możliwych adresatów edukacji włączającej i wybrane dane statystyczne wobec niektórych grup podmiotów objętych edukacją włączającą. Generalna konkluzja natomiast odnosi się do percepcji edukacji włączającej jako korespondującej z wymogami współczesnej cywilizacji, aktualnego poziomu rozwoju społecznego i unormowaniami międzynarodowymi oraz kra¬jowymi na temat praw przysługujących ludziom bez względu na prezentowany poziom funkcjonowania czy doświadczane bariery wynikające z uwarunkowań biopsychicznych.