Polimorficzne wymiary profilaktyki depresji i zachowań suicydalnych dzieci i młodzieży – przegląd wybranych badań i programów - Przybysz-Zaremba, Małgorzata (Konteksty Pedagogiczne, 2019)
Depresja, będąca głównym podłożem zachowań suicydalnych, współcześnie staje się problemem społecznym (około 90% przypadków samobójstw jest powiązanych z depresją). Aktualne statystyki i badania wskazują, że problem ten eskaluje, dotyczy zarówno dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Złożoność i wielowymiarowość czynników warunkujących depresję i zachowania suicydalne wymaga dokładnego przeanalizowania, a przede wszystkim skutecznej profilaktyki i jej realizowania. Kluczowe zagadnienie tekstu stanowi działanie profilaktyczne w zakresie depresji i zachowań suicydalnych dzieci i młodzieży. Opierając się na przeglądzie aktualnych (a zarazem ogólnych) statystyk i badań dotyczących tego problemu, przedstawiono autorskie propozycje zmian i udoskonaleń prowadzonej profilaktyki, a także propozycje wybranych programów profilaktyki depresji i zachowań suicydalnych dzieci i młodzieży realizowanych w Polsce oraz za granicą. Wskazano, że skuteczność tych programów zależy od wielu czynników.