Funkcjonowanie i komunikacja międzyludzka człowieka po zatruciu tlenkiem węgla – studium przypadku - Borzęcka, Anna (Konteksty Pedagogiczne, 2020)
Zatrucie tlenkiem węgla prowadzi do niszczenia komórek nerwowych i skutkuje późnymi objawami neurologicznymi. W artykule przedstawiono objawy kliniczne zatrucia tlenkiem węgla oraz zespół zaburzeń świadomości. Przedstawiono równieżstudium przypadku ukazujące charakterystykę osoby po zatruciu tlenkiem węgla, będącej początkowo w śpiączce, następnie w minimalnej świadomości, a obecnie w pełnej świadomości. Opisano działania rehabilitacyjne i terapeutyczne ze szczególnym uwzględnieniem działań komunikacyjnych. Podjęte terapie przyczyniły się do lepszego funkcjonowania badanej osoby.