Seksualność osób z niepełnosprawnością intelektualną - Vančová, Alica (Konteksty Pedagogiczne, 2014)
Celem tego artykułu jest przybliżenie współczesnych stanowisk badawczych i teoretycznych dotyczących seksualności osób niepełnosprawnych, z których jasno wynika, iż dorosłe osoby z niepełnosprawnością intelektualną mają seksualne potrzeby i w określonych warunkach są zdolne do prowadzenia względnie zadowalającego partnerskiego i seksualnego życia. W artykule podkreślono również wagę edukacji seksualnej, jako priorytetowej misji współczesnej pedagogiki specjalnej. Studium naukowe prezentuje wyniki projektu KEGA nr 119UK 4/2011.