Seksualność osób po uszkodzeniu rdzenia kręgowego - Harčaríková, Terézia (Konteksty Pedagogiczne, 2014)
Problematyka seksualności osób będących po urazie rdzenia kręgowego nie należy do często poruszanych w literaturze przedmiotu. Zarówno w słowackich, jak i europejskich badaniach brakuje empirycznych doniesień na temat życia seksualnego tej grupy osób. W niniejszym artykule zaprezentowanoprzegląd literatury na temat seksualności dorosłychosób będących po urazach rdzenia kręgowegoz licznymi i potrzebnymi odwołaniami do neurofizjologicznych uwarunkowań opisywanych kwestii. Jednocześnie wskazane zostały, na podstawie przytoczonych badań, psychopedagogiczne konsekwencje problemów w zakresie realizacji potrzeb seksualnych.