Świadomość seksualna, związki a pogram The Gateway Award - Nixon, Robert (Konteksty Pedagogiczne, 2014)
Program The Gateway Award (Otwarta Droga) przeznaczony jest do pracy z osobami z niepełnosprawnością intelektualną. Jego głównym zadaniem jest rozwijanie umiejętności komunikacyjnych i psychospołecznych umożliwiających osobie niepełnosprawnej intelektualnie bycie niezależnym, odnalezienie własnego miejsca w społeczeństwie. Jest to program pełnej aktywizacji uczniów z niepełnosprawnością intelektualną, dostosowany do wieku i indywidualnych możliwości. Program pozwala realizować personalistyczną edukację osób z niepełnosprawnością intelektualną dążącą do zmiany jakości ich życia, nakierowaną na naukę samodzielności, zaradności osobistej, budzenie aktywności do samodzielnego wypełniania ról społecznych, a w końcu do pełniejszej integracji ze społeczeństwem. Program opiera się na kilku zasadach, które respektują prawo każdego człowieka do pełnego, aktywnego i równego uczestnictwa we współczesnym społeczeństwie. Niniejszy artykuł jest prezentacją podstawowych założeń Programu, jawiącego się jako narzędzie służące do normalizowania życia osób z niepełnosprawnością intelektualną. Artykuł stanowi również ogólną refleksję na temat edukacji seksualnej osób niepełnosprawnych intelektualnie promowanej przez Program.