Co sprawia, że dobrze uczymy? Opinie studentów dotyczące roli efektywnego nauczania w kształceniu przyszłych nauczycieli języków obcych (badania wstępne) - Webb, Beata; Vallero, Alicia (Konteksty Pedagogiczne, 2017)
Celem artykułu jest zdefiniowanie modelu dobrego nauczania uniwersyteckiego bazującego na opiniach studentów. Tekst rozpoczyna analiza definicji skutecznego nauczania i sposobów jego pomiaru. Następnie przedstawiony jest model ewaluacji nauczania pod kątem jego przydatności, zgodnie z ocenami studentów uniwersyteckich (Webb & Vallero, 2017). Część empiryczna odnosi się do analizy opinii studentów dotyczących zajęć uniwersyteckich celem określenia elementów dobrego nauczania najbardziej odpowiednich dla uczących się w danym kontekście edukacyjnym. W części końcowej artykułu zaproponowano nowy model oceny nauczania akademickiego, oparty na opiniach studentów.