Obraz szkolnych relacji komunikacyjnych nauczyciela z uczniami - Zalewska-Bujak, Małgorzata (Konteksty Pedagogiczne, 2017)
Nauczyciela czyni się odpowiedzialnym za przebieg sytuacji komunikacyjnych w klasie szkolnej, a przede wszystkim za porozumiewanie się z uczniami, które wymaga m.in. uznania równorzędności komunikujących się podmiotów, nieskrępowanego wyrażania myśli i poglądów, nastawień i uczuć. Niniejszy tekst jest próbą pokazania – głównie w świetle nauczycielskich narracji – że nauczyciele działający na rzecz realizacji odgórnie stawianych im wymagań w zakresie przekazywanych uczniom treści i osiągania wysokich efektów nauczania oraz chcący utrzymać nierówną relację komunikowania się z uczniami i swoje nadrzędne w niej miejsce traktują ich w sposób przedmiotowy. Charakteryzujący ich ponadto brak dążenia do wspólnego konsensusu i ustalania znaczeń we współpracy z uczniami oraz ciągłe wcielanie się w rolę osoby nadającej komunikat (zwłaszcza w sytuacjach związanych z transmisją wiedzy metodami podającymi), wraz ze stawianiem młodego człowieka na pozycji jego odbiorcy i nieustannego słuchacza, wydają się upośledzać komunikację.