Definicja obcojęzycznej kompetencji leksykalnej - Kolodiichuk, Nataliia (Konteksty Pedagogiczne, 2020)
W artykule poruszono problemy związane z główną treścią definicji obcojęzycznej kompetencji językowej na podstawie badań przeprowadzonych w szkole. Artykuł został poświęcony studiom nad historią i aktualnym stanem problemu nauczania języka obcego. Opiera się na badaniach naukowych, towarzyszą mu podstawy teoretyczne. Tekst podsumowuje proces określania kompetencji komunikacyjnej i kompetencji leksykalnej jako części składowej, który rozpoczął się pod koniec lat sześćdziesiątych. Artykuł zawiera opracowanie kilku językowych konkluzji na temat komunikatywnej kompetencji językowej. Przedstawiono szereg ważnych definicji i strukturę kompetencji komunikacyjnej. Ten artykuł zawiera definicję „kompetencji”, „obcojęzycznej kompetencji językowej”, „obcojęzycznej kompetencji leksykalnej”. Zaproponowane definicje wskazują na to, że na poziomie średniego wykształcenia obcojęzyczna kompetencja leksykalna ucznia jest definiowana jako jego zdolność poznawcza, praktyczna, motywacyjna, refleksyjno-behawioralna. Aktywność leksykalna oparta jest na opanowaniu określonego słownictwa w pewnym okresie wiekowym oraz na odpowiednim wykorzystaniu leksemów, właściwym użyciu wyrażeń figuratywnych, idiomów. Badanie kończy się pokazaniem najważniejszych osobliwości obcojęzycznej kompetencji leksykalnej uczniów na poziomie szkoły.