Indywidualne potrzeby dziecka – ucznia z autyzmem. Komunikacja – interakcje społeczne – edukacja - Kochanowska, Ewa; Skibska, Joanna; Wojciechowska, Justyna (Konteksty Pedagogiczne, 2013)
Artykuł porusza istotne kwestie dotyczące indywidualnych po-trzeb dziecka z autyzmem. Autorki wyłoniły trzy fundamentalne płaszczyzny, które w pracy z dzieckiem stanowią jedne z ważniejszych przestrzeni odnie-sienia dla rodziców oraz specjalistów, których zadaniem jest wspieranie roz-woju oraz usprawnianie funkcjonowanie dziecka w społeczeństwie. Komu-nikacja, interakcje społeczne i edukacja – to, zdaniem Autorek, podstawowe płaszczyzny i zakresy wyznaczające najistotniejsze cele pracy dydaktyczno--wychowawczej i terapeutycznej. Tekst systematyzuje główne założenia działań ukierunkowanych i czyniących ich podmiotem dziecko z autyzmem.