Mężczyźni z niepełnosprawnością intelektualną jako partnerzy i ojcowie w oczach swoich partnerek. Raport z badań - Ćwirynkało, Katarzyna (Konteksty Pedagogiczne, 2021)
Niewiele badań poświęconych rodzicielstwu osób z niepełnosprawnością intelektualną koncentruje się na ojcach. W niniejszym raporcie przedstawiono wyniki badań, których celem było zrozumienie doświadczeń kobiet będących w związkach z mężczyznami z niepełnosprawnością intelektualną. Badania osadzono w paradygmacie interpretatywnym i wykorzystano interpretacyjną analizę fenomenologiczną. W częściowo ustrukturyzowanych wywiadach wzięło udział siedem kobiet, których partnerami, a jednocześnie ojcami ich dzieci byli mężczyźni ze zdiagnozowaną niepełnosprawnością intelektualną. W toku analiz wyodrębniono bariery stojące na drodze do udanego związku i ojcostwa oraz czynniki sprzyja-jące powodzeniu w związku i realizowaniu się przez partnerów w roli ojca.