Rola muzykoterapii w pracy z dzieckiem ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi - Majzner , Rafał (Konteksty Pedagogiczne, 2013)
Artykuł opisuje miejsce muzykoterapii w pracy z dziećmi ze spe-cjalnymi potrzebami edukacyjnymi. Autor przedstawia definicję muzykoterapii w kontekście ogólnym, jak również w aspekcie dziecka. Zwraca uwagę na dobór odpowiedniej muzyki, a także wskazuje cele i formy sesji terapeutycznych u dzie-ci z autyzmem oraz uszkodzonym narządem słuchu i wzroku.