Proaktywne i reaktywne strategie radzenia sobie z trudnymi zachowaniami u dzieci ze spektrum autyzmu. Studium przypadku - Pietrowska, Barbara (Konteksty Pedagogiczne, 2013)
W przedstawionym artykule zaprezentowano fragment pracy tera-peutycznej na temat trudnych zachowań u ucznia z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Inspiracją do podjęcia działań w tym zakresie stała się lektura publi-kacji autorów zajmujących się tematyką autyzmu, m.in. Gary’ego De LaVigna, twórcy Pozytywnego Modelu Wsparcia dla dzieci z zaburzeniami w rozwoju, w tym dla dzieci z autyzmem; Zygmunta Gruntowskiego, który zaproponował sześciokrokowy proces rozwiązywania problemów związanych z trudnymi za-chowaniami; Hanny Olechnowicz, twórczyni refleksyjnego podejścia do pracy terapeutycznej z osobami z autyzmem. Ważnym aspektem w prezentowanym artykule jest zwrócenie uwagi na znaczenie i zrozumienie kontekstów pojawiających się trudnych zachowań prezentowanych przez osoby z autyzmem oraz możliwości zastosowania pozytywnego Planu Wspar-cia opartego na strategiach proaktywnych i reaktywnych. Według autora niniejsze-go artykułu niezbędnym krokiem w podjęciu pracy terapeutycznej jest autorefleksja oraz nieustanne uczenie się i tworzenie funkcjonalnych rozwiązań, które pomagają przetrwać i ułatwiają zarówno życie, jak i pracę z osobami z autyzmem.